Welkom op de website van federatie Rondom de Zwake

Samenwerking in de
Zak van Zuid Beveland.

Gemeente Borsele bestaat uit 15 dorpen en is gelegen ten zuiden van de gemeenten Goes en Kapelle en ten westen van gemeente Reimerswaal. Samen vormen deze vier gemeenten Zuid-Beveland. Borsele is in de volksmond beter bekend als de Zak van Zuid-Beveland. Twee dorpen zijn fors groter dan de andere, Heinkenszand en ‘s-Gravenpolder. De kerken in die plaatsen staan op zichzelf. De protestantse kerkgemeenschappen in de andere dorpen hebben verbinding gezocht door samen federaties te vormen:

In 2018 ontstond ten oosten van de Sloeweg  federatie Rond de Zwake en ten westen werd federatie De Samenwerking gevormd

Hiernaast een opsomming van alle dorpen in Borsele met een verwijzing naar de website van de lokale kerk(en). Het ene dorp is meer Protestants, in een ander dorp vervult de Rooms-Katholieke kerk een meer centrale rol. Enkele dorpen hebben van beide stromingen binnen de Christelijke kerk een eigen gemeenschap.

In federatie Rond de Zwake zijn de Protestantse kerken van Nisse, ‘s-Heer Abtskerke, Hoedekenskerke, Oudelande en Driewegen-Ellewoutsdijk-Ovezande (DEO) verenigd. Op deze website vindt u hierover alle informatie.

In federatie De Samenwerking zijn de Protestantse kerken van ‘s-Heer Arendskerke, Lewedorp, Nieuwdorp en Borssele verenigd.

In de Rooms-Katholieke Pater Damiaanparochie zijn de RK-kerken van Schouwen-Duiveland, met kernen Zierikzee en Burgh-Haamstede, en van Zuid-Beveland, met kernen Goes, Heinkenszand, Lewedorp, ‘s-Heerenhoek, Kwadendamme, Ovezande en Hansweert verenigd.